Dr Lily Zubaidah : Singapura Praktikkan Sistem Meritokrasi ?

Posted on

AIDCNews – 26/06/13 – Profesor Dr Lily Zubaidah Rahim berkata sistem meritokrasi yang dipraktikkan di Singapura hanya elok pada sebutan dan di atas kertas, namun buruk dari segi pengalamannya di negara itu.

Meritokrasi bermaksud satu sistem sosial yang memberi keutamaan kepada kebolehan dan kelebihan khusus seseorang individu tanpa mengambil berat secara berlebihan kepada faktor-faktor keturunan, bangsa, agama, status sosial dan sebagainya.

Dengan kata lain, meritokrasi memberatkan kebolehan, keupayaan, dan kelebihan seseorang individu berdasarkan kepada kualiti peribadi serta pencapaiannya secara khusus dan bersendirian. Konsep tersebut secara langsung melangkaui perkiraan-perkiraan yang biasanya dikaitkan dengan ungkapan-ungkapan lain seperti faktor persaudaraan atau kaum kerabat (nepotisme), faktor rakan karib atau proksi (kronisme), ataupun juga faktor ekonomi dan kepentingan bersama (business partner).

Dr Lily berkata menurut kajian Rahim (2001a), Rodan (2005), Worthington (2003) dan Barr (2006), sistem meritokrasi tidak berfungsi di negara itu, sebaliknya ia dikawal oleh sistem tadbir urus PAP yang berat sebelah dari segi etnik dan kelas.

Barr berpendapat bahawa sistem tadbir urus adalah sangat peribadi dan tidak mempunyai ketelusan. Naungan atau penajaan oleh orang yang kuat adalah elemen amat penting dalam elit politik dan pentadbiran Singapura (2006:6).

Dominasi keluarga Lee (Lee Kuan Yew), anak lelaki sulungnya, Lee Hsien Loong naik mendadak dari Brigadier-Jeneral kepada Perdana Menteri Singapura; isteri Hsien Loong berkuasa di Temasek Holdings, syarikat induk yang mengawal syarikat seperti Singapore Airlines dan Bank DBS; adiknya, Lee Hsien Yang Ketua Pegawai SingTel, sebuah syarikat telekomunikasi dan Bursa Saham gergasi di Singapura – adalah bukti kepentingan rangkaian naungan – satu ciri negara autoritarian .

Namun apabila jurnal antarabangsa seperti International Herald Tribune dan Bloomberg, membangkitkan isu nepotisme dalam peningkatan mendadak Lee Hsien Loong dan isterinya, Ho Ching, mereka telah disaman oleh kepimpinan PAP di mahkamah Singapura. Oleh isu nepotisme tidak pernah dibincang secara serius di Singapura.

Ironiknya, Lee dalam memoirnya, berkata bahawa ‘pemimpin PAP tidak seperti ahli-ahli politik di Tanah Melayu … Menteri Singapura tidak suka berfoya-foya dan tidak berusaha untuk memperkaya diri mereka sendiri’ (Lee, 2000:656-657).

Data menunjukkan Cina mendominasi perwakilan dalam birokrasi, GLC, badan berkanun, SAF (Singapore Armed Forces). Cina juga turut mendominasi dalam penerimaan biasiswa yang paling berprestij seperti Presiden dan biasiswa SAF yang tidak dibincangkan secara terbuka dibincangkan oleh media Singapura.

Dalam masyarakat yang kononnya mempraktikkan sistem meritokrasi, hanya terdapat satu scholar Presiden bukan Cina antara tahun 1987 dan 2005. Sehingga tahun 2005, 98 peratus daripada penerima biasiswa luar negara daripada Angkatan Bersenjata Singapura (SAFOS) adalah Cina.

Selain itu, tidak pernah ada satu penerima biasiswa SAFOS dari bangsa Melayu. Begitu juga, sehingga tahun 2005, 97 peratus daripada biasiswa dAngkatan Bersenjata Singapura Merit (SAFMS) pemenangnya adalah orang Cina.

Barr menafsirkan adakah Melayu dan India tidak sepintar dan serajin seperti orang Cina? Aduan diskriminasi tidak mudah ditangani kerana negara itu tidak menubuhkan Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Saksama, Lembaga Anti-Diskriminasi atau Pejabat Ombudsman untuk melindungi kelayakan yang berbilang kaum dan meritokrasi Singapura.

Dalam proses pemilihan untuk biasiswa kerajaan, diskriminasi tidak hanya berdasarkan keputusan peperiksaan. Sebagai contoh, aktiviti-aktiviti ko-kurikulum, ‘watak’ dan prestasi dalam satu temu bual akan dipertimbangkan. Pemboleh ubah subjektif telah dimasukkan dengan cara yang tidak telus untuk kejayaan kemasukan ke fakulti seperti fakulti Perubatan Universiti Singapura.

Oleh itu, golongan etnik minoriti yang mendapat hampir skor ‘A’ ditolak untuk menduduki fakulti seperti Perubatan, mereka cenderung untuk mengesyaki bahawa terdapat diskriminasi semasa proses temu bual, namun mereka tidak mempunyai bukti kukuh untuk menyokong syak wasangka itu

# Petikan dari buku “Singapore Dilemma in the Malay World,” Routledge Taylor & Francis Group, 2009.

Dr Lily Zubaidah : Ketuanan Cina Di Singapura

2 thoughts on “Dr Lily Zubaidah : Singapura Praktikkan Sistem Meritokrasi ?

  Lim Lynn said:
  June 26, 2013 at 9:57 pm

  Orang Cina yang keturunan, bangsa, agama atau orang asing yang jumlah gaji pekerjaan yang tinggi dan status sosial berbeza akan di beri tempat berkerja di negara Singapore. Tak banyak orang Melayu di Singapore dapat masuk ke ‘University’ atau ‘College’ dengan ‘scholarship’.

  boss said:
  June 27, 2013 at 8:28 am

  cina tetap cina.. selagi mereka kafir.. selagi tu cintakan dunia.. lg respek dgn warga cina Islam di negara China..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s