Wartawan Utusan Tidak Dibenar Buat Liputan Majlis Angkat Sumpah Adun P.Pinang

Posted on

AIDCNews – 28/06/13 – Foto yang dirakamkan The Star menunjukkan seorang wartawan Utusan Malaysia sedang memegang kad bertulis “Ketelusan telah mati di sini” dan berlegar-legar di hadapan pintu pagar bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di George Town apabila beliau tidak dibenar masuk membuat liputan berita berkenaan majlis angkat sumpah Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Pinang.

Menurut Bernama Kejadian itu berlaku kira-kira 9.30 pagi apabila wartawan berkenaan Mohd Firdaus Ismail memohon pas lawatan untuk masuk ke perkarangan DUN.

Firdaus berkata, pengawal keselamatan enggan memberikan pas lawatan masuk ke DUN dan memberitahunya ia adalah atas arahan pihak atasan.

“Pengawal DUN tersebut telah memberitahu saya bahawa wartawan Utusan tidak dibenarkan masuk ke DUN untuk membuat liputan,” katanya kepada pemberita pada Jumaat.

Katanya, beliau membuat protes secara keseorangan hari ini sebagai meluahkan kekecewaan terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang sebelum ini sering melaung-laungkan kebebasan akhbar.

Firdaus berkata sebelum ini, wartawan Utusan juga pernah dilarang membuat liputan persidangan DUN selepas satu usul larangan tersebut dibentangkan dan dipersetujui.

“Tetapi, kini telah masuk penggal baru untuk persidangan DUN, mereka seharusnya membentangkan usul baru dan usul yang lama telah tamat tempoh,” katanya.

Speaker DUN yang baru, Law Choo Kiang ketika diminta mengulas perkara itu berkata, kejadian itu berlaku akibat kesilapan pengawal keselamatan bangunan DUN yang masih menguna pakai arahan lama.

“Saya ingin menjelaskan bahawa kejadian itu berlaku atas kesilapan teknikal pengawal DUN dan saya berjanji perkara sedemikian tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan,” katanya.

Katanya, beliau akan menjemput wartawan tersebut untuk membuat liputan persidangan DUN Selasa depan.

7 thoughts on “Wartawan Utusan Tidak Dibenar Buat Liputan Majlis Angkat Sumpah Adun P.Pinang

  Kassim Selamat said:
  June 28, 2013 at 5:33 pm

  Parti PAS dpt HAMPAS……. lebai malang!!! Masih tak sedar diri lagi ke…

  usop wilcha said:
  June 29, 2013 at 1:42 am

  TAHNIAH DAN SYABAS KEPADA PAS…. jasa anda sangat dihargai di Pulau Pinang…ha..ha..ha..

  alimedanbaru said:
  June 29, 2013 at 7:12 am

  Tak perlu beri liputan pun, bukan ada berita sensasi pun. Yang kekal sensasi kuda sewa Pakatan iaitu Pas dah kena tambat talinya , takkan jadi Exco.. makan rumput je lah..

  KadukTechnoLogik said:
  June 29, 2013 at 9:55 am

  sindrom maharaja caligula…… dizaman rom purba….. caligula berpura alim mengharamkan sex bebas dan liwat…. tetapi dia adalah peliwat tegar…

  mamu perak said:
  June 29, 2013 at 10:49 pm

  Dap cakap pasal adil,demokrasi dan sbgnya tetapi depa lah Parti Kuku besi

  Anonymas said:
  June 30, 2013 at 11:23 pm

  Tahniah kerajaan Penang…anda dapat Maharaja Cao Cao

  songsang said:
  July 1, 2013 at 2:00 pm

  Hahahahahaha…..memang adil sangat sangat…..sama rata sama berat. Mana hilang semua kambig kambing tambatan. Baru hangpa tau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s