Mesir Bergolak Lagi, Relovusi Kedua Bakal Berlaku

Posted on

AIDCNews – 29/06/13 – Sungguhpun revolusi Mesir berjaya menggulingkan Presiden Hosni Mubarak pada 2011 dan menaikkan Presiden baru, Mohamed Morsi, namun ia tidak menjamin kestabilan politik dan ekonomi kekal harmoni di negara itu.

businessweek.com hari ini melaporkan rakyat Mesir tidak sabar-sabar akan turun ke jalan raya, untuk menggulingkan pula Presiden Mohamed Morsi bermula Ahad ini.

Kerajaan Mesir pula dilaporkan telah bersiap sedia dengan langkah keselamatan untuk bertempur dengan ancaman penunjuk perasaan secara besar-besaran itu.

Setiap isi rumah kini telah dilanda kekurangan bahan api dan kenaikan harga barang-barang asas kerana demonstrasi yang berlarutan sejak beberapa hari lepas.

“Kami bimbang lebih ramai rakyat Mesir akan turun, ia akan berlaku pertumpahan darah..ia boleh menjadi revolusi kedua,” kata Magdy Ezz, pemilik kedai pakaian lelaki yang risau dengan perkembangan terkini berlaku di Kaherah dan merebak ke bandar-bandar lain itu.

Musuh politik Morsi dilaporkan businessweek.com, menjangkakan bermula Ahad ini, mereka akan mengerah lebih ramai rakyat turun ke jalan raya besar-besaran.

Mereka mendakwa sudah bosan dengan pemerintahan yang ‘bertopeng’ Islam pimpinan Morsi yang didakwanya telah meninggalkan ekonomi dan keselamatan negara.

Mereka turut mendakwa telah mengumpul 15 juta tandatangan rakyat yang mendesak Morsi supaya meletak jawatan sebagai Presiden Mesir.

Kumpulan Ikhwan Muslimin pula tampil untuk mempertahankan Morsi.

Mereka mendakwa mandat Morsi sebagai ‘presiden pertama negara’ yang dipilih secara bebas perlu dipertahankan dan jika perlu mereka akan mempertahankannya dengan “jiwa dan darah” untuk “menghancurkan” kumpulan penentang itu.

Ikhwan Muslimin turut mendakwa lima daripada anggotanya telah terbunuh dalam pertempuran dengan penunjuk perasaan di Delta Nil beberapa hari yang lalu.

Pada Jumaat lalu, dua orang terbunuh dalam pertempuran di bandar Alexandria dan sekurang-kurangnya lima buah pejabat Ikhwan Muslimin telah dibakar oleh penunjuk perasaan.

Pertempuran yang bermula pada Jumaat lalu, dan bakal disusuli Ahad ini bukan pengakhiran, tetapi ia merupakan permulaan kepada satu pertempuran yang lebih besar lagi.

9 thoughts on “Mesir Bergolak Lagi, Relovusi Kedua Bakal Berlaku

  begrateful said:
  June 29, 2013 at 7:39 pm

  Itulah nasib rakyat Malaysia jika Malaysia Spring berjaya.

   Lim Lynn said:
   June 30, 2013 at 11:36 am

   Jika kalau Malaysia Spring terjadi pemimpin macam si Anwar Ibrahim akan jadi tali barut untuk negara Barat.

  alimedanbaru said:
  June 30, 2013 at 12:49 am

  ALLAH menimpakan penyakit kronik kpd umat dan negara Islam. Mereka dirasuk syaitan untuk menumbangkan kerajaan mereka sendiri. Satu demi satu seperti penyakit berjangkit.Apakah ALLAH telah tarik kewarasan otak umat Islam. Umat Islam mesti bermuhasabah. Tanggongjawab kekalifahan telah dikianati, bumi tidak diIslamkan, lalu Allah timpakan kehinaan dgn kejadian pelik, negara runtuh tanpa sebutir pelurupun dari musuh. Sebaliknya negara runtuh dari dalam spt ditenggelamkan gempa bumi. Tidak terkecuali Malaysia pun sama, penyakit gila otak telah tertimpa.. dimanakah salahnya.. sama-sama kita fikirkan. Yg pasti kita membantu mempercepatkan tanda-tanda kiamat yg semakin hampir..

  Lim Lynn said:
  June 30, 2013 at 11:35 am

  Orang Mesir marah kepada Morsi kerana ekonomi negara tidak berubah menjadi lebih baik malahan terlalu kronik Pembelot di Washington buat lagi masalah. Takut nanti Egypt China dan Russia ekonomi habis jatuh terkecai.

  boss said:
  July 1, 2013 at 8:00 am

  inilah dia demokrasi- sistem politik yakjuj makjuj ciptaan dajjal. tangan2 ghaib boleh mengubah sesuka hati jika pemerintah menentang polisi mereka.. ini bukti kelemahan sistem pemerintahan ciptaan manusia untuk manusia.. KENAPA KITA TAK GUNA SISTEM BERLANDASKAN ISLAM SEBENAR IAITU PEMERINTAHAN KHILAFAH.. musuh2 Islam hebat menghancurkan Islam secara halus.. fikir2kan..

  sman said:
  July 1, 2013 at 12:53 pm

  Di Mesir dan Turki,usaha utk menjatuhkan pemerantahan yg kelihatan cenderung kepada Islam oleh kuncu liberal dan barat berlaku selepas mereka berkuasa melalui Ikhwan dan parti Endorgan.Tapi di Malaysia,pihak yg kononnya cenderung kepada Islam dgn slogan Islam yg berapi-api sebenarnya mempunyai roh Islam yg sangat lemah,kerana belum pun sempat berkuasa sudah berjaya di musnahkan oleh kuncu liberal dan barat melalui virus al Jubori dan Dapigs.Yang berhasil hanyalah Umno,waloau pun agak lunak Islamnya namun berterusan membina Islam melalui berbagia cara dan sudah pun melebihi 50 tahun ,belum dapat di tumpaskan walau pun virus al Jubori pernah menjangkitinya dgn lebih teruk,namun prinsip perjuangannya tidak berubah.

  lotusafia said:
  July 1, 2013 at 7:33 pm

  silap tu bro anwar spring lah

  Angela said:
  July 2, 2013 at 2:15 am

  The same modus operandi, topple Hosni, install temporary or interim regime, then go for the real power grab – by the real player who is hiding behind the scene. So also for Malaysia, topple Najib, install interim PR regime under Anwar, and then change the whole government system under a new government in waiting – something liberal / socialist form of government with a very different racial mix in power. And behind it all is some sinister hidden hand at play… this is really happening now, and Anwar is forever smiling. He has less than five years to make the plan work! Wake up folks….

  Bejo said:
  August 16, 2013 at 10:54 am

  Mesir itu pusat peradaban dan kecerdasan,
  tapi kadang orang lapar akan kehilangan ahlak , ini berlaku untuk semua manusia.
  karena pengalaman pemimpin Negaranya adalah sekitar agama dan politik
  dan program ungulannya adalah Islamisasi intern dan extern akibatnya Ekonomi tertinggal terpuruk, rakyat kelaparan.

  sangat kerdil mengkambinghitamkan negara lain atas masalah intern Mesir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s