Teresa Kok Bantah Islam Sebagai Agama Persekutuan

Posted on

AIDCNews – 02/07/13 – Naib Pengerusi DAP, Teresa Kok tidak bersetuju agama Islam diwartakan sebagai agama Persekutuan di negara ini.

Teresa yang juga Ahli Parlimen DAP Seputeh berkata demikian di hadapan Hakim Siti Khadijah dalam kes samannya terhadap Utusan Melayu (M) Bhd di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, 26 Jun.

Peguam Mohana Kumar yang mewakili Utusan dan pengarangnya Datuk Zaini Hassan menyoal Teresa sama ada beliau bersetuju atau pun tidak agama Islam diwartakan sebagai agama Persekutuan sepertimana yang termaktub dalam perlembagaan negara.

“Tidak setuju,” jawab Teresa.

Rakyatnews yang mengikuti perbicaraan itu melaporkan Peguam Sankara Nair yang mewakili Teresa kerap membantah soalan-soalan seterusnya yang diajukan kepadanya.

Pada 9 Oktober 2008, Teresa telah memfailkan saman terhadap Utusan Melayu berkaitan satu artikel bertajuk ‘Azan, Jawi, Jais, UiTM dan ba-alif-ba-ya’, yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia pada 10 September 2008.

Teresa mendakwa artikel itu ditujukan kepada dirinya yang membawa maksud beliau seorang yang tidak boleh dipercayai, ahli politik yang jahat, bersikap perkauman dan anti-Islam.

Dalam keterangan di mahkamah pada 26 Jun lalu, Teresa turut bersetuju namanya tidak dinyatakan secara spesifik dalam kolum ‘Cuit’ yang ditulis oleh Zaini Hassan itu.

Sebaliknya, Teresa juga bersetuju hanya nama Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan bekas Menteri Besar itu, Dr Mohamad Khir Toyo dinyatakan secara spesifik dalam artikel itu.

“Saya bersetuju hanya nama Khir Toyo dan Khalid disebut dalam artikel itu dan tidak ada nama pemimpin lain (Yang Berhormat),” katanya ketika pemeriksaan balas peguam Mohana Kumar.

10 thoughts on “Teresa Kok Bantah Islam Sebagai Agama Persekutuan

  Bumiputra said:
  July 2, 2013 at 8:56 pm

  Itulah sifat sebenarnya teresa kok dapig yang jelas anti Islam sebagaimana
  yang disebutnya ketika perbicaraan sama Utusan Malaysia. Ini menunjukkan
  dia menentang perlembagaan dan tak layak jadi warga negara Malaysia malah
  ujud sifat perkauman yang kuat dalam dirinya.
  Kalau dia tidak setuju Islam menjadi agama rasmi Malaysia seperti yang termaktub didalam
  Perlembagaan Negara semasa kemerdekaan negara dari penjajah inggeris maka kaum bumiputra sebenarnya tidak setuju bukan bumiputra diterima sebagai rakyat Semenanjung
  Tanah Melayu dari dahulu hingga sekarang.
  Inilah akibatnya diberi betis hendak peha kepada kaum pendatang asing mahukan segala-segalanya tanpa memikirkan orang lain. Teresa kok tidak tahukah asas negara ini adalah
  orang Melayu dan bumiputra lain dimana mereka adalah penganut agama Islam dengan sebab itu penjajah inggeris setuju Islam menjadi agama rasmi persekutuan. Sungguh biadap
  teresa kok dan puak kiasu dan rasis ini mesti ditentang dengan sekerasnya.

  Man Ali said:
  July 2, 2013 at 9:50 pm

  Tahniah PAS dan PKR. Andalah umat contoh pada yang berfikir…

  sman said:
  July 2, 2013 at 10:19 pm

  Bukan Teresa saja tapi ramai lagi yg lain memendam rasa yg sama,percaya lah.Kita tak pelik ,kerana Islam bukan ugama mereka jadi mereka tentulah tak setuju Islam di letak mengatasi ugama mereka.Hanya satu yg kita pelik,macam mana ada orang Islam yg masih berkawan,menyokong dan sekapal dgn Teresa.

   Pejuang IMR said:
   July 4, 2013 at 12:50 pm

   Nak tunggu Nik Abduh nak kata apa. kalau bapak dia, dia akan kata mereka masih belum pahe Isle. Oleh itu kita boleh kawe denge si kok tu.

  Tak makan babi said:
  July 2, 2013 at 11:23 pm

  “Saya bersetuju hanya nama Khir Toyo dan Khalid disebut dalam artikel itu dan tidak ada nama pemimpin lain (Yang Berhormat),”

  siapa yang makan babi dia yang rasa haram

  Amin GmbH said:
  July 3, 2013 at 12:24 am

  ada peluang mcm skg ni, depa nk kata lebih kurang kt org Islam. bila depa dah jauh jd migran kt negara org, nada-nadanya pun sama jgk. cuba check kt video al Jazeera.

  dah le dasar x sedar dek untung; dtg pulak x dijemput & dihalau dia berpaut, salah hemat kita (baca: kuasa politik) diangkut.

  Lim Lynn said:
  July 3, 2013 at 3:58 am

  Sekarang Teresa Kok mula jadi lebih aggressive bukan assertive apa dia memikir selalu untuk buang Perlembagaan Malaysia Islam sebagai Agama rasmi di negara Malaysia dan Persekutuan macam manalah mereka dah jadi gila.

  alimedanbaru said:
  July 3, 2013 at 7:20 am

  Kepada TV 3 dan TV 1 sila sediakan satu slot sebab aku nak uruskan perdebatan diantara Teresa dan Hj Hadi atas tajuk : ‘MENGAPA PAS TIDAK BOLEH MENUBUHKAN NEGARA ISLAM DIMALAYSIA’. Nanti Hj Hadi sebutlah sekali bagaimana dia nak laksanakan hudud di Malaysia ni. Hj Hadi atau penyokong puak Pas sila respon, setuju tak apa yg aku nak buat?

  basry said:
  July 4, 2013 at 11:26 am

  PAS pasti bersetuju dengan pendirian Teresa Kok.
  Maklumlah.. rakan seperjuangan…

  kakak said:
  July 4, 2013 at 10:59 pm

  Lihatlah berapa jumlah undi dia dapat dalam PRU13. Jadi, angka itu adalah simbolik kepada magnitud sokongan kepada pernyataannya yg tersurat dalam jawapanya itu di mahkamah.

  Apa lagi hendak dicari. Jawapan sudah ada. Fikirlah sebaik-baiknya, wahai penyokong PR tegar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s