Pil Kuda : Pemuda PAS Ikrar Bela Abdul Hadi

Posted on

PETALING JAYA: Ketua Pemuda PAS Gombak, Syarhan Humaizi Halim menegaskan bahawa pergerakan itu akan mempertahankan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dari serangan rakan dalam komponen Pakatan Rakyat.

Beliau mendakwa, pimpinan dan ahli tidak membela Presiden yang diserang rakan Pakatan Rakyat.

“Saya ternanti-nanti dan menunggu respon daripada pimpinan PAS yang banyak pengalaman berlatar belakangkan perundangan dan peguam beserta lajnah dan jabatan yang berkaitan undang-undang di dalam PAS, namun setakat ini belum ada.

“Saya juga menunggu kenyataan pimpinan PAS yang selalunya lantang dalam mempertahankan Pakatan Rakyat dan menentang sebarang usaha yang menjejaskan Pakatan untuk mengeluarkan kenyataan mengutuk tindakan pengumuman saman tersebut kerana ia jelas menjejaskan Pakatan dan menguntungkan Umno-BN,” katanya hari ini.

Syarhan berkata demikian dipercayai mengulas saman yang diumumkan oleh bekas calon PKR kerusi Bukit Besi, Mohd Shamsul Mat Amin serta dua yang lain akan memfailkan saman fitnah terhadap Abdul Hadi kerana didakwa memfitnahnya.

Menurut Mohd Shamsul, tindakan saman itu akan dibuat berikutan kenyataan Abdul Hadi ketika berceramah pada kempen Pilihan Raya Umum ke-13 lalu yang mendakwa calon PKR terlibat dalam aktiviti penjualan pil kuda.

Mengulas lanjut, Syarhan berkata, tidak kira sama ada dia menarik balik atau tidak, ternyata pengumuman saman di saat-saat getir PRK memberi modal kepada Umno BN dan menjejaskan hubungan sesama PR.

Beliau menambah, jika dilihat pada isu yang dibangkitkan ternyata Abdul Hadi tidak menyebut nama mana-mana individu.

Sebaliknya dakwa beliau lagi, mengulangi prinsip yang perlu dipelihara agar ahli-ahli PAS bekerja dalam suasana yang baik juga bagi memenangkan calon yang tidak bermasalah.

`Ahli PAS yang bertungkus lumus’

“Cuba selami hati ahli-ahli PAS yang bertungkus lumus berkerja tanpa mengharapkan apa-apa ganjaran akan tetapi diletakkan individu yang bermasalah.

“Di sinilah saya melihat Tuan Guru Presiden terpaksa mengambil tindakan tidak popular untuk bertegas agar keharmonian dalam melaksanakan tugas ini dapat dicapai,” katanya lagi.

Menurut Syarhan, beliau amat yakin pimpinan tertinggi PAS banyak kali mengulangi prinsip dan akhlak yang ada dalam PAS yang perlu dirai oleh rakan Pakatan dan begitulah sebaliknya.

Saya yakin pimpinan dan ahli amat memahami prinsip yang ada dalam PAS yang memungkinkan sesuatu keputusan itu di buat, kata beliau lagi.

Menurutnya, PAS ada Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa PAS Pusat yang sentiasa memantau perjalanan parti.
“Paling kurang PAS ada dua tapisan yang perlu di buat berbanding dengan organisasi lain yang hanya ada Ajk Pusatnya dan silap-silap keputusan sesuatu perkara hanya diputus oleh peribadi tertentu.

“Justeru, saya mewakili Dewan Pemuda PAS Gombak menyeru agar pimpinan dan ahli agar sama-sama kita memahami bagaimana kewajipan kita memelihara prinsip parti di samping keutuhan jalinan perjuangan suci ini yang dipimpin oleh para ulama,” katanya lagi – FMT

One thought on “Pil Kuda : Pemuda PAS Ikrar Bela Abdul Hadi

    alimedanbaru said:
    July 25, 2013 at 11:56 pm

    Sucikah suatu perjuangan yg dikaitkan dengan Islam tetapi terpalit dgn kumpulan yg sokong sex bebas LBGT, sucikah perjuangan yg terpalit dgn isu Islam LiberAL, terpalit dgn penjualan kalimah Allah kpd puak kafir, terpalit dgn mengkafirkan sesama Islam dan macam2 palitan yg merosakkan kesucian agama dan bangsa. Bukan isu PIL KUDA sahaja Hadi patut disaman, malah kes AMANAT HJ HADI perlu segenap umat Islam yg waras menyaman Hj Hadi atas malapetaka yg terjadi selepas amanat itu menjadi pegangan puak Pas.
    Pas hanya terkedu bila ada pihak yg mempertikaikan tindakan ketuanya spt isu pil kuda.. Hj Hadi itu manusia biasa yg hanya menjadi Presiden sebuah parti politik yg bermasaalah dan berangan lebih drp kemampuan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s