Siapa Taja Kemewahan Anwar

Posted on

Yuktes Vijay
Vila mewah dibeli pada harga RM7 juta, dilengkapi dengan kawalan CCTV serta pengawal 24 jam; kereta-kereta mewah; tiga pejabat di luar negara iaitu Washington, San Francisco dan Dubai serta pekerja-pekerja yang sebahagiannya adalah pakar dalam bidang masing-masing.

Semua itu didakwa ada kaitan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanakah de facto Parti Keadilan Rakyat itu membiayai perbelanjaan sehariannya sedangkan dalam resume yang dimuat naik di Internet, beliau hanya meletakkan pekerjaannya sebagai pensyarah khas di universiti luar negara dan penasihat ekonomi Selangor.

Perkara tersebut dibangkitkan oleh bekas pegawai khas Anwar, Yuktes Vijay yang mempersoalkan sumber dana bagi membiayai gaya hidup dan perbelanjaan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Dengan memberikan beberapa contoh perbelanjaan antaranya pembayaran kepada tiga pakar asing yang dibawa ke Malaysia dalam kes liwat dengan Saiful Bukhari Azlan yang didakwa beliau menelan kos sekurang-kurangnya RM3 juta.

“Anwar membelanjakan banyak wang untuk membawa pakar-pakar tersebut ke Malaysia dengan menaiki penerbangan kelas pertama, membayar penginapan di suite hotel lima bintang selain bayaran perkhidmatan yang dikenakan mengikut jam.

“Mereka akan duduk di mahkamah sama ada kerja atau tidak, mereka akan dibayar mengikut jam. Jadi, selama dua atau tiga tahun kes tersebut berlangsung berapa banyak bayaran yang mereka terima dan pembayaran dibuat dalam dolar Amerika,” katanya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Tambah Yuktes, perbelanjaan Anwar yang sering berulang-alik ke luar negara terutamanya sebagai pensyarah ditanggung oleh Kerajaan Negeri Selangor sedangkan beliau pergi bukan atas kapasiti penasihat kerajaan negeri.

Tambahan pula dakwa beliau, tiada sebarang manfaat yang dibawa Anwar apabila ke luar negara kerana pelaburan negeri menjunam hampir 80 peratus.

“Mereka membuat tuduhan bukan-bukan terhadap kemewahan Riza Aziz yang merupakan penerbit filem berjaya di Hollywood tetapi mereka tidak pula mempunyai masalah apabila seorang bekas banduan mendapat akses kewangan tanpa had. Apa punya pemikiran?.

“Rumah Anwar di Bukit Segambut Dalam macam istana, dikawal ketat oleh CCTV dan pengawal, saya tahu abang kepada Datin Seri Wan Azizah iaitu Mokhtar bertanggungjawab terhadap keselamatan tetapi saya tidak fikir beliau berkhidmat secara percuma.

“Malah Saiful Bukhari, seorang pembancuh teh kepada Anwar pun diberi gaji sebanyak RM2,000 sebulan dan fakta ini tidak pernah dinafikan di mahkamah.

“Setiap kali ke luar negara, Anwar akan tinggal di hotel mewah malah beliau pernah tinggal di sebuah hotel tujuh bintang di Paris yang berharga Euro 14,000 (RM63,000) semalam.

“Dari mana Anwar mendapat sumber? Siapakah lelaki kaya yang menaja kehidupan mewah beliau?,” soalnya lagi.

Yuktes yang mendakwa mempunyai akses kepada surat-surat dan dokumen Anwar pernah bertanyakan sumber dana yang diperolehi oleh ketua pembangkang itu.

Bagaimanapun, tiada jawapan yang diterima daripada Anwar.

Dengan itu, Yuktes mencabar Anwar untuk berdebat dengannya mengenai apa sahaja isu yang berkaitan dengan pemimpin tersebut.

“Bila Anwar senyap, itu bermakna beliau bersalah. Bukan kerana tidak ada kaitan dengan isu tersebut tetapi kerana beliau bersalah,” katanya.

Tambah Yuktes, beliau sudah membuat dua laporan polis mengenai dana Anwar namun masih tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak polis. – MalaysiaGazette

Yuktes Vijay : Kos Belanja Peribadi Anwar Paling Minima 7 Juta Setahun

6 thoughts on “Siapa Taja Kemewahan Anwar

  sman said:
  January 3, 2014 at 5:22 pm

  Yukates seolah-olah sedang membolak balikan dua biji telor yg tergayut labuh di kemaluan al Jubori,cukup bijak Yukates mempermainkan ular naga ini. al Jubori sekarang mungkin saja sedang mengiggil ketakutan dan malu dek gertakan seekor ular lidi yg berani dan licik bernama Yukates.Penyudah nya nanti mungkin cukup memalukan,kerana al Jubori akan terbogel tanpa di baluti oleh seurat benang pun.Saranan saya utk al Jubori,-cepatlah insaf ,akuilah kesalahan dan beredar saja dari bumi bertuah ini demi kebaikan rakyatnya.

  itsme said:
  January 3, 2014 at 5:49 pm

  tiada pulak kebocoran maklunat brp anwar bayar cukai pendapatan setahun?? atau mmg dia tak bayar??

  Lim Lynn said:
  January 3, 2014 at 5:51 pm

  Mestilah si Anwar Ibrahim memang dapat sumber kewangan daripada sumber tertentu kita tahu Jesuit Switzerland Freemason apabila boleh kumpul dan salur dana kepada dia sebelum dia dapat gulingkan kerajaan Malaysia iaitu guling diri sendiri dulu.

  basry said:
  January 3, 2014 at 11:04 pm

  Tidak banyak… baru beberapa juta USD sahaja…

  Mr Y said:
  January 4, 2014 at 7:43 am

  Tak pasal-pasal polis pulak nanti yang dirasuahkan sebab tiada apa-apa tindakan. Hairan bin ajaib tentang bagaimana pelbagai kepura-puraan si juburi didedahkan sejak di dalam penjara memakai pendakap leher yang boleh dibuka dan dipasang sendiri sehinggalah kepada wang berjuta. Hairan benar… ini baru dinamakan jerung besar yang tak boleh disentuh. Yuktes, Saiful dan kita semua ini hanyalah si bilis.. kesian bilis bilis di Malaysia

  shawn said:
  January 4, 2014 at 7:50 am

  Untuk makluman, semasa beliau menjadi TPM dan berada dalam UMNO, beliau memiliki beberapa orang proksi yang menjalankan perniagaan jutaan ringgit bagi pihak Anwar Ibrahim. Mereka ini adalah seperti Wan Hasni syarikat Abrar dan Rahim Ghouse yang menetap di Australia. Ada ramai lagi dan mereka inilah yang mungkin sukar untyik dibuktikan membiayai perbelanjaannya. Saya kurang pasti ada NGO yang ada hubungan dengan Israel dan Amerika memberi bantuan tersebut ini kerana Anwar tidak mahu ada hubungan terus yang boleh dikaitkan dengan NGO Israel dan Amerika.
  Mereka yang menjadi proksi beliau ini masih setia kerana mereka percaya janji Anwar Ibrahim bahawa suatu masa nanti beliau akan menjadi PM Malaysia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s