Cadangan DAP Pinda Enakmen 1988 Cabar Sultan Selangor – Peguam

Posted on

AIDCNews – 4/1/14 – Cadangan tiga wakil rakyat dari DAP supaya Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda bagi memastikan hak orang bukan Islam dibela dianggap keterlaluan kerana seolah-olah sengaja mahu mengeruhkan keadaan, kata peguam jenayah kanan, Ranjit Singh Dhillon.

Ranjit Singh dilaporkan Utusan berkata tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyerbu premis Persatuan Bible Malaysia dan merampas Bible versi bahasa Melayu serta bahasa Iban seharusnya tidak perlu dipertikaikan kerana merupakan tanggungjawab agensi itu dalam melindungi kesucian Islam.

Menurutnya, tindakan JAIS tersebut dilihat tidak sama sekali mengganggu hak orang bukan Islam dan tidak menyalahi undang-undang kerana dilaksanakan untuk memelihara Islam sebagai agama Persekutuan.

“Sebagai orang yang bermastautin di Selangor, tidakkah mereka (tiga wakil rakyat DAP terbabit) ada tanggungjawab untuk akur dan mematuhi titah Sultan Selangor?

“Walaupun seseorang sultan tidak mempunyai kuasa sepenuhnya dalam pentadbiran kerajaan negeri namun dalam hal ehwal agama Islam, sultan secara langsung mempunyai kuasa mutlak untuk memelihara kesucian Islam,” katanya.

Beliau mengulas cadangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Damansara Utama, Yeo Bee Yin; ADUN Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran dan ADUN Kampung Tunku, Lau Weng San seperti dilaporkan The Malaysian Insider supaya Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda untuk memastikan hak bukan Islam terjaga.

Cadangan tersebut dibuat susulan tindakan JAIS merampas sebanyak 351 naskhah Bible versi bahasa Melayu dan bahasa Iban yang mengandungi kalimah Allah dalam serbuan di premis Persatuan Bible Malaysia di Jalan Gasing, Petaling Jaya semalam.

Dalam serbuan berkenaan, pasukan penguat kuasa JAIS yang diiringi anggota polis turut menahan dua individu iaitu Presiden Persatuan Bible Malaysia, Lee Min Choon dan pengurus premis terbabit, Sinclair Wong.

Ranjit yang juga seorang pemerhati politik memberitahu, cadangan tersebut juga dipercayai cubaan pihak tertentu untuk mengalihkan tumpuan rakyat terhadap isu yang sedang hangat diperkatakan itu.

Mengulas lanjut beliau menjelaskan, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sepatutnya mempertahankan tindakan JAIS itu.

“Politik, agama dan bangsa adalah entiti yang berlainan. Demi kelangsungan karier politik, diharapkan dia (Abdul Khalid) tidak mencabar titah sultan,” ujarnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Musa Awang mempertahankan tindakan Penguatkuasaan Enakmen Agama Bukan Islam Selangor menggunakan Enakmen 1988 ((Kawalan Penyebaran Kepada Umat Islam) untuk menyerbu premis tersebut.

Menurutnya, Enakmen 1988 itu terkandung di dalam Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan untuk melarang pengembangan agama bukan Islam kepada orang Islam dan bukannya menggugat hak kebebasan beragama masyarakat bukan Islam di negara ini.

Justeru, beliau menegaskan, cadangan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor yang mahu enakmen tersebut dipinda tidak wajar disokong sama sekali terutama oleh wakil-wakil rakyat beragama Islam di negeri tersebut.

Mengapa enakmen tersebut perlu dipinda sedangkan sumber undang-undang itu adalah daripada Perlembagaan Persekutuan sendiri.

“Subsekyen dalam Perkara 11(4) membenarkan mana-mana negeri untuk membuat undang-undang kawalan pengembangan kepercayaan agama bukan Islam kepada orang bukan Islam.

“Sepatutnya kita perlu mendesak agar negeri-negeri yang belum menggubal enakmen seumpama itu agar melakukannya, bukannya mencadangkan negeri yang sudah ada untuk membuat pindaan atau menghapuskannya,” katanya kepada Utusan.

6 thoughts on “Cadangan DAP Pinda Enakmen 1988 Cabar Sultan Selangor – Peguam

  Warisatuliman2010 said:
  January 4, 2014 at 1:44 pm

  A.w.w. handai taulan. Dah saya katakan sebelum ini bahawa pihak berkuasa agama Islam perlu bertindak tegas ke atas golongan biadab kafir harbi sepet yg tidak tahu berterima kasih diberikan tempat menumpang di negara ini. Sebenarnya, jika mereka melanggar perjanjian ‘social contract’ utk diberikan izin menetap di negara ini, ada peruntukan utk mengusir mereka. Pihak berkuasa negara juga perlu bertindak tegas dan jangan beri muka kpd musuh2 Allah dan Rasulullah yg kini semakin kurang ajar sampai sanggup menghina sultan dan institusi ketuanan Islam dan Melayu. Bertegaslah, jangan sampai cacing naik ke mata! Wassallam.

  Amin said:
  January 4, 2014 at 2:38 pm

  PAS macam mana setuju tak agama Islam dijual dgn Bible versi melayu yang terang2 sasarannya utk melemahkan dan mengelirukan aqidah mereka2 yang goyah.

  PAS setuju ke dgn strategi halus tapi berkesan pd jangka masa yg panjang utk mengkristiankan anak2 Islam!

  Lim Lynn said:
  January 4, 2014 at 3:47 pm

  Bukan mengganggu agama Kristian apabila mereka sekarang terlalu angkuh, dahulu pekak badak, tidak mengendahkan titah Sultan Selangor dan tahu apa akibat apabila terjadi kepada mereka.

  Man Ali said:
  January 5, 2014 at 11:50 am

  Pada yg mengundi di Selangor seblm ni, sesungguhnya Allah telah memperlihatkan pada kita semua akan bencana yg bakal menimpa sekiranya politik jadi panduan..terpulang pada kita semua, kearah mana yg kita tentukan. Lubang atau terus berjuang untuk agama, bangsa dan negara. Anak2 kita akan warisi apa yg kita tinggalkan.. Waallahualam.

  rozas said:
  January 6, 2014 at 1:07 am

  Ada seakan-akan satu sindrom lemah akidah yg mengancam generasi melayu muslim. Dlm isu berkaitan dgn Bible & kalimah Allah, timbul kecurigaan & kebimbangan ianya ibarat virus yg boleh menggugat akidah orang Islam terutama kelompok orang Islam yg mengidap Cognitive Dissonance. Qalbu mereka terumbang ambing tanpa bimbingan dari Guru Murshid. Generasi melayu muslim abad 21 perlu berikhtiar mendapatkan ilmu bimbingan qalbu dari Guru Murshid bukan setakat pendidikan Agama Islam formal di sekolah atau IPT.
  Wise Man kata “ALL MUKMIN ARE MUSLIMS, BUT NOT ALL MUSLIM ARE MUKMIN”.

  rozas said:
  January 6, 2014 at 1:21 am

  Dlm isu Bible & kalimah Allah ini, ada semacam sindrom lemah akidah yg dikhuatiri mengancam orang melayu Islam. Ibarat terkena serangan virus dari puak kristian terutamanya kelompok melayu Islam yg mengalami cognitive dissonance & qalbunya bercelaru. Generasi melayu muslim abad 21 perlu berikhtiar memperoleh ilmu bimbingan qalbu dari Guru mursyid. Tidak cukup setakat belajar pendidikan Islam di sekolah maupun IPT. atau setakat hadir sesi ceramah di masjid/surau atau dengar siaran radio/TV.
  Wise Man kata “All Mukmin are Muslims BUT not all Muslims are Mukmin”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s